Het onderhouden
van uw centrale verwarming

Wanneer u een cv-ketel, gasketel of een mazoutketel in huis heeft, bent u wettelijk verplicht om uw ketel om de één/twee jaar te laten onderhouden. MDO Utilities bestaat uit erkende en geregistreerde aannemers, die instaan voor de installatie, herstelling en onderhoud van uw centrale verwarming, sanitair en elektrische installaties. Nadat we bij u langs zijn geweest, bent u verzekerd van een goed én gezond werkende verwarmingsinstallatie.

Waarom is dit nodig?

Waarom is dit nodig?

De overheid verplicht het onderhoud van verwarmingsinstallaties om verschillende redenen:

  • Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat de verwarmingsketel betrouwbaarder wordt en minder snel uitvalt, vooral tijdens koude wintermaanden.
  • De rook- en condenswaterafvoer blijft optimaal functioneren, waardoor het risico op koolstofmonoxidevergiftiging wordt verminderd.
  • Onderhoud heeft positieve milieueffecten, omdat onze medewerkers de verbrandingsgassen controleren en de afvoerpijp reinigen, waardoor de uitstoot van schadelijke stoffen wordt verminderd.
  • Regelmatig onderhoud levert op korte termijn al energiebesparingen op en verlengt de levensduur van de verwarmingsketel, wat leidt tot minder CO2-uitstoot en lagere kosten.
Waarom moet een cv-ketel op stookolie vaker gecontroleerd worden dan een cv-ketel op gas?

Waarom moet een cv-ketel op stookolie vaker gecontroleerd worden dan een cv-ketel op gas?

Stookolie is een vuilere brandstof dan gas. Stookolie kan vervuiling veroorzaken, zoals roetvorming en aanslag op de warmtewisselaar, waardoor de efficiëntie van de ketel afneemt en er meer uitstoot van schadelijke stoffen ontstaat. Daarnaast is er ook meer risico op storingen bij cv-ketels op stookolie, omdat de brandstofpomp en de brander gevoeliger zijn voor slijtage en vervuiling. Daarom vereist een cv-ketel op stookolie ook een verplichte jaarlijkse veegbeurt. In Brussel en Wallonië is het vegen van de schoorsteen bij een gasketel niet verplicht. In Vlaanderen wel, maar alleen als het om een gasketel van type B gaat. Bij toestellen van type C is dit niet verplicht.
Periodiek onderhoud en periodieke controle van een cv-ketel

Periodiek onderhoud en periodieke controle van een cv-ketel

Periodiek onderhoud is een uitgebreide servicebeurt van de cv-ketel, waarbij één van onze medewerkers de verschillende onderdelen van de ketel nakijkt, schoonmaakt en afstelt. Hierbij worden onder andere de brander, de warmtewisselaar, de rookgasafvoer en de thermostaat gecontroleerd en eventueel gerepareerd of vervangen indien nodig. Bij het periodiek onderhoud wordt ook het rendement van de ketel gemeten en wordt er gekeken of de ketel nog veilig werkt.

Een periodieke controle is een minder uitgebreide controle van de cv-ketel, waarbij onze specialist vooral nagaat of de ketel nog veilig werkt en of er geen storingen of defecten zijn. De controle omvat onder andere het controleren van de waterdruk, het bekijken van de rookgasafvoer en het testen van de veiligheidsvoorzieningen. Deze controle is vaak sneller en goedkoper dan een periodiek onderhoud en wordt meestal uitgevoerd tussen twee periodieke onderhoudsbeurten in. Na de inspectie van de periodieke controle in Vlaanderen ontvangt u twee attesten: de ketel is gereinigd en de verbranding is in orde. Brussel en Wallonië vragen maar één attest: het EPB-attest dat u samen met uw andere documenten van uw verwarmingsinstallatie moet bewaren.

Het is belangrijk om zowel periodiek onderhoud als periodieke controles uit te voeren om de veiligheid en efficiëntie van de cv-ketel te garanderen. Neem contact met ons op voor meer informatie hierover of om een afspraak in te plannen.

Een goed afgestelde cv-ketel bespaard u geld

Een goed afgestelde cv-ketel bespaard u geld

Een cv-ketel die goed is afgesteld verbruikt minder energie, waardoor u geld bespaart op uw energierekening. Wanneer een cv-ketel niet goed is afgesteld, kan hij inefficiënt werken en meer energie verbruiken dan nodig is om de gewenste temperatuur te bereiken. Dit betekent dat er meer brandstof nodig is om het huis te verwarmen, wat resulteert in hogere energiekosten en een hogere CO2-uitstoot. Neem daarom contact met ons op en plan een afspraak in voor uw periodieke controle/onderhoudsbeurt.