Adobe Stock 154603931
 
mdo-logo-mask
mdo-logo-mask
 

Centrale verwarming

Centraal verwarmde huizen zijn tegenwoordig gemeengoed geworden. Het is, mits goed gebruik, de voordeligste manier om een huis comfortabel te verwarmen. Dit wordt doorgaans gedaan aan de hand van gas, stookolie, elektriciteit en/of groene energie. Daarnaast zijn er ook alternatieve verwarmingssystemen, zoals een pellet- of biomassaketel.

MDO Utilities kan u bijstaan bij de installatie, herstelling en onderhoud van elk van deze systemen. Hierbij bezorgen wij u telkens een geldig wettelijk attest.

Bij HVAC-installaties ligt de nadruk op de luchtbehandeling in (kantoor)gebouwen, magazijnen en private woningen (bv. ventilatiesystemen of air-conditioning).

Verwarmingssysteem

Bij een centrale verwarming circuleert warm water in een net van radiatoren, convectors of leidingen die in de vloer zijn ingewerkt.

Het hart van de installatie is de verwarmingsketel. Meestal werkt die op stookolie of gas, maar er bestaan er ook die werken op elektriciteit of hout (pellets of houtblokken). Via een circulatiepomp wordt het water, opgewarmd door de verwarmingsketel, in beweging gehouden. Die doet het water via leidingen circuleren naar verwarmingselementen (radiatoren, convectors of vloerverwarming). Door het expansievat wordt er vermeden dat er drukverschillen optreden wegens temperatuurwisselingen in het circulerende water.

Een verwarmingssysteem bestaat steeds uit drie elementen: een warmte-opwekker, een distributiesysteem en een warmteverdeler. Samen vormen deze elementen een gesloten verwarmingscircuit en verspreiden ze de warmte op efficiënte wijze in de woning.

Verwarming via zonneboiler