Adobe Stock 134333561
 
mdo-logo-mask
mdo-logo-mask
 

HVAC-installaties worden in woningen en publieke ruimtes toegepast voor de beheersing van het klimaat in het gebouw.

HVAC is een afkorting van de Engelse woorden Heating, Ventilation & Air Conditioning.

  • Heating : dit is de verwarming van een gebouw en alle installaties die daaraan verbonden zijn.
  • Ventilation : dit is de ventilatie die aanwezig is in een gebouw. Een ventilatiesysteem zorgt er voor dat er voldoende frisse lucht het gebouw inkomt.
  • Air conditioning : de airconditioning zorgt voor het verkoelen van de lucht in een gebouw.

Een HVAC-installatie wordt gebruikt om het comfort en leefklimaat van de gebruikers van een woning/publieke ruimte te verbeteren of te regelen. Uiteraard verbruiken HVAC-installaties energie, maar deze zijn zo ontworpen dat er zoveel mogelijk energie bespaard wordt. Dit heeft in belangrijke mate te maken met het afstemmen van de verwarmingssystemen op de ventilatiesystemen van een gebouw. Hiervoor worden ook wel luchtbehandelingskasten gebruikt.

Een luchtbehandelingskast is een afgesloten ruimte, waarin er verschillende ventilatoren geplaatst zijn. Deze ventilatoren zuigen buitenlucht aan en brengen deze lucht het gebouw in. De lucht krijgt in de kast een behandeling, waarbij deze eerst gefilterd en daarna geconditioneerd wordt.

Met geconditioneerde lucht bedoelen wij dat deze verwarmd of gekoeld is én voorzien is van de juiste luchtvochtigheid. Aan de hand van ventilatoren wordt deze geconditioneerde lucht verspreid doorheen het gebouw.

Een luchtbehandelingskast kan met andere woorden gezien worden als een klimaatbeheersingssysteem, aangezien het klimaat in een gebouw hiermee kan geregeld worden. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van meetapparatuur om de temperatuur en de vochtigheid in een gebouw te meten. De meetapparatuur is gekoppeld aan het systeem waarmee de temperatuur wordt geregeld.

Deze meet- en regeltechniek werkt aan de hand van elektronica, elektrotechniek én een software programma, waarmee de verschillende installaties aangestuurd worden.

Onze ervaren (elektro)techniekers van MDO Utilities kunnen al uw HVAC-installaties installeren én onderhouden. Wij doen dit zowel voor particulieren als voor bedrijven.